Living Labit

Living Lab tarkoittaa tosielämän kehitysympäristöä. Uusia palveluita, tuotteita, liiketoimintamalleja sekä teknologiaa kehitetään yhteistyössä yritysten, julkisten toimijoiden, tutkimuslaitosten ja asukkaiden kanssa. 

Living Labit toteuttavat käyttäjälähtöisyyttä käytännössä. Käyttäjät parantavat palautteellaan jo olemassa olevia tuotteita ja palveluita tai keksivät kokonaan uusia.

Fiksu Kalasatama

Helsingin Kalasatamaan nousee uusi työpaikka- ja asuinalue, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkirakentamista. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, hyödyntäen ICT-teknologiaa ja dataa. Näin Kalasatamasta tulee älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Fiksu Kalasatama. Sen ytimessä on kaupungin, yritysten ja asukkaiden tekemä yhteistyö. Kalasatamaan perustetaan kehittämisympäristö, joka tuo yhteen yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan, kaupungin palveluiden kehittämisen sekä Kalasataman asukkaiden tarpeet, toiveet ja ideat. Yritykset ja kaupunki tuovat Fiksuun Kalasatamaan omia kehityshankkeitaan, joita viedään eteenpäin alueen asukkaiden ja alueella työskentelevien ihmisten kanssa.

http://fiksukalasatama.fi

European Network of Living Labs

European Network of Living Labs (ENoLL) kokoaa yhteen erilliset Living Labit Euroopassa. Forum Virium Helsinki on osa verkostoa ja Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen on ENoLL:n puheenjohtaja.

Toiminnan tavoitteena on kansainvälistää paikallisten osaajien toimintaa sekä edistää innovaatiopalveluiden kehitystä, kilpailukykyä, tuloksia ja testausmahdollisuuksia.

www.openlivinglabs.eu

Helsinki Living Lab

Helsinki Living Lab kokoaa yhteen Helsingin metropolialueen Living Labit. Toimintaa on Helsingin Arabianrannassa, Espoon Otaniemessä, Kustaankartanossa sekä Vantaan Aviapoliksessa. Käyttäjät ovat testanneet muun muassa liikennetietoa välittäviä tauluja ja päivittäistavarakaupan uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja. Tavoitteena on nostaa pääkaupunkiseutu maailman johtavaksi käyttäjälähtöisen kehitys- ja tutkimustyön keskukseksi. Helsinki Living Labien välille on nyt solmittu virallinen yhteistyösopimus. Verkoston toimintaa ohjaavat myös yhteiset laatukriteerit ja toimintamalli.

www.helsinkilivinglab.fi