Helsingin älykkäät liikennepalvelut

Projektissa kerättiin ajankohtaista liikennetietoa näyttötauluissa ja matkapuhelimissa jaettavaksi. 

Helsingin älykkäät liikennepalvelut -projektissa kerättiin ajantasaista liikennetietoa, joka helpottaa pääkaupunkiseudulla liikkumista. Palvelut välittivät liikennetietoa autoilijoille, julkisen liikenteen käyttäjille, jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Tietoa jaettiin näyttötauluista ja matkapuhelimilla. 

Näyttötauluista jaetaan liikennetietoa tuhansille helsinkiläisille kuukausittain. Tauluja on pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen apteekeissa ja lääkärikeskuksissa. Ne ovat käytössä myös Arabianrannan liiketiloissa ja oppilaitoksissa. Liikenteen häiriöt esitetään tauluilla havainnollisina symboleina karttapohjalla. Uusimmat liikenteen häiriöt ja tietyöt esitetään myös tekstinä. 

Mobiilipalvelusta myös pysäköintitietoja 

Sittemmin sulkeutunut mobiilipalvelu kertoi ajankohtaisen liikennetiedon lisäksi reaaliaikaista säätietoa sekä sääennusteen. Informaation sai matkapuhelimeen tekstinä ja kuvakkeina karttapohjalla. Palvelu kertoi liikkujalle myös pysäköintitalojen ja taksitolppien sijainnin, antoi tietoa liityntä pysäköinnistä ja julkisen liikenteen häiriöistä. Palvelusta sai taksitolppien puhelinnumerot ja sillä pystyi soittamaan automaattisesti halutulle taksitolpalle. Siitä pystyi seuraamaan myös päivittyvää liikennekamerakuvaa kymmenestä eri kohteesta. 

Helsingin älykkäät liikennepalvelut eli HITS (Helsinki Region Intelligent Traffic Services) alkoi helmikuussa 2006 ja päättyi lokakuun lopussa 2007. Forum Virium Helsinki vastasi projektin koordinoimisesta. Destia Traffic ja Logica toteuttivat palvelut. Tilaajina olivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, liikenne- ja viestintäministeriö, Tiehallinto, Ratahallintokeskus ja Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV. 

Lisätietoja
Kehitysjohtaja Pekka Koponen, 
puh. +358 40  5017114, 
pekka.koponen(at)forumvirium.fi 

LiiteKoko
Projektiesite pdf-muodossa533.43 Kt
Liikennetietoalusta, Helsingin älykkäät liikennepalvelut