CitySDK - kaupunkipalveluiden kehittämisen työkalupakki

CitySDK kokoaa työkalupakin sähköisten kaupunkipalveluiden kehittämiseen. Työkalupakin avulla kaupungit voivat yhä tehokkaammin hyödyntää kehittäjäyhteisöjen osaamista palveluiden kehittämisessä. Työkaluihin kuuluvat paitsi avoimet ja yhteentoimivat digitaaliset palvelurajapinnat, myös prosessit, ohjeistukset ja käytettävyysstandardit. 

CitySDK:n tavoitteena on rakentaa avoimia rajapintoja, jotka toimivat yhteen kaupunkien ja maiden rajojen yli. Hankkeessa tehdään pilotteja seuraavista teemoista: kaupunkilaisten osallistuminen, liikenne ja matkailu. Kustakin teemasta toteutetaan ensin yhden kaupungin kärkipilotti, jonka kokemuksia ja oppeja hyödynnetään myöhemmin muissa kaupungeissa.
 
Kaupungin palautekanavat käyttöön  
 
Helsingissä tuodaan kaupungin palautekanavat tehokkaammin asukkaiden saataville ja käyttöön. Forum Virium Helsingin, Helsingin kaupungin Rakennusviraston ja Sanoma Kaupunkilehtien yhteinen pilotti linkittyy vuonna 2013 valmistuvaan Helsingin kaupungin yhtenäiseen palautejärjestelmään, johon CitySDK:n puitteissa luodaan rajapintoja. Pilotin myötä kaupunkilaiset voivat antaa palautetta esimerkiksi Metro-lehden Metro fiksaa -palvelulla, josta tiedot menevät keskitetyn palautejärjestelmän avulla oikealle taholle kaupungin sisällä.
 
Mobiilisovelluksia liikenteeseen ja matkailuun
 
Amsterdamissa luodaan mobiilisovelluksia, jotka perustuvat eri lähteistä saatavaan reaaliaikaiseen liikennedataan. Sovellukset auttavat vaikkapa löytämään parhaimmat liikenneyhteysvaihtoehdot tai välttämään pahimmat ruuhkat. 
 
Lissabonissa keskitytään matkailuun ja luodaan turisteille erilaisia paikkaan sidottuja mobiilipalveluita. Palvelut voivat tarjota kulkuvinkkejä, pieniä kulttuurielämyksiä tai esimerkiksi tietoa lähellä olevista muista palveluista. 
 
Tammikuussa 2012 alkanut CitySDK kestää 2,5 vuotta. Mukana on kahdeksan eurooppalaista kaupunkia: Helsinki, Amsterdam, Barcelona, Istanbul, Lamia, Lissabon, Manchester ja Rooma. Forum Virium Helsinki koordinoi hanketta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 6,8 miljoonaa euroa.
 
SDK (Service Development Kit) tarkoittaa työkaluja, joita teknologia-yritykset tarjoavat kehittäjilleen. 
 
Nyt samaa roolia tarjotaan kaupungeille, jotta ne voivat entistä paremmin hyödyntää kehittäjäyhteisön osaamista uudenlaisten kaupunki-palveluiden kehittämisessä. Kehittäjät voivat olla niin yksityishenkilöitä, PK-yrityksiä kuin suuryrityksiäkin.
 

Lisätietoja hankkeesta:

EU-koordinaattori Marja Mattila
Äitiyslomalla
 
Lisätietoja Helsingin piloteista:
Projektipäällikkö
Hanna Niemi-Hugaerts
puh. + 358 40 674 9911
hanna.niemi-hugaerts (at) forumvirium.fi

 

LiiteKoko
Projektiesite pdf-muodossa336.17 Kt
CitySDK, Älykäs kaupunki