Open Cities – Yhteistyöllä parempia kaupunkipalveluita

Tietotekniikalla on nykypäivänä suuri merkitys kaupunkien uudistumiselle. Julkishallinnossa kokemukset innovaatioiden johtamisesta ja hankkimisesta ovat kuitenkin vielä harvassa. Open Cities -hankkeessa tuodaan avoin innovaatio ja käyttäjien osallistaminen mukaan hallinnon toimintaan. Osallisena on viisi kaupunkia Euroopasta: Helsinki, Berliini, Amsterdam, Pariisi ja Barcelona.

Open Cities edistää avoimen tiedon käyttöä Euroopassa. Se on avannut kansainvälisen datakatalogin (data.opencities.net), joka kokoaa avoimen tiedon lähteitä Amsterdamista, Barcelonasta, Berliinistä ja Helsingistä. Helsingin osalta portaalissa ovat mukana Helsinki Region Infoshare -hankkeessa avatut lähteet.

Tärkeää on myös yhteisten oppien ja käytäntöjen jakaminen eri kaupunkien kesken. Esimerkiksi Helsingissä on jo on tehty paljon töitä julkishallinnon tietolähteiden avaamiseksi ja toimintatapojen kehittämiseksi Nämä kokemukset on tuotu muiden Open Cities -kaupunkien tiedoksi ja hyödynnettäväksi.

Kilpailuilla uusia sovelluksia kaupunkilaisten iloksi

Avattujen tietolähteiden hyödyntämistä edistetään erilaisten sovelluskilpailujen avulla. Esimerkiksi keväällä 2012 käynnissä on Open Cities App Challenge, jossa sovellusten lähteenä voi käyttää kansainvälisen avoimen tiedon portaalin dataa. Tavoitteena on synnyttää sovelluksia, jotka toimivat useammassa Euroopan kaupungissa samanaikaisesti.

Kansallisista kilpailuista Forum Virium Helsinki tuo palettiin Suomessa käytävän Apps4Finland-kilpailun. Vuodesta 2009 järjestetyn kilpailun suosio on kasvanut kovaa vauhtia. Sen myötä avoimen tiedon teemat ovat nousseet vilkkaaseen keskusteluun Suomessa.

Vuonna 2010 alkanut Open Cities kestää 2,5 vuotta. Euroopan unionin rahoittamaan projektiin osallistuu 15 yritystä ja organisaatiota Espanjasta, Alankomaista, Saksasta, Ranskasta ja Suomesta. Forum Virium Helsinki on kokonaisuudessa mukana Helsinki Region Infoshare -hankkeen ja Apps4Finland-kilpailun myötä.

Projektin kotisivu www.opencities.net
 

Sivun kuva: Lauri Rotko/Visit Helsinki
 

Hankkeen väliaikakuulumisia:
http://www.hri.fi

Lisätietoja:
EU-koordinaattori Marja Mattila
puh. +358 40 744 0067
marja.mattila(at)forumvirium.fi

LiiteKoko
Open Data HackatHome flyer3.38 MT
Projektikortti pdf-muodossa382.12 Kt
Open Cities