Smart Urban Spaces

Projektissa tuotettiin fiksuja kaupunkipalveluita, jotka toimivat maiden rajojen yli. 

Palveluita käytettiin matkapuhelimella tai ne upotettiin osaksi kaupunkiympäristöä. Ratkaisuissa pääpaino oli lähitunnistusteknologioiden hyödyntämisessä (esim. NFC). Palveluiden helppokäyttöisyys oli tärkeää. NFC mahdollistaa palveluiden käynnistymisen matkapuhelimen kosketuksella.

Forum Virium Helsingin pilottien aiheina olivat liikenne, matkailu, tapahtumat ja päivähoito. Pääkaupunkiseudulla kokeiltiin NFC-teknologiaa matkailijoiden ja kaupunkilaisten palveluissa. Testattiin myös sitä, miten mobiilipalveluita voitiin kätevästi upottaa osaksi kaupunkikuvaa.

Käyttäjäkokemuksia arjen tilanteista

Walk and Feel Helsinki -pilotissa testattiin, miten kaupungissa voitaisiin yhdistää sähköisiä tunnisteita ja digitaalisia matkapalveluita. Fyysiseen opastepolkuun liitettiin mobiilipalvelu, jota turistit pystyivät käyttämään matkapuhelimillaan. Opastekyltteihin lisättiin 2D-viivakoodit ja NFC-tagit, joilla palvelun sai käynnistettyä.

Purjehduksen EM-kilpailuissa kokeiltiin, miten HSL:n matkakortti taipuu muuhunkin kuin matkustamiseen. Kortti toimi kisoissa älykkäänä kisapassina, joka oli samalla henkilökortti, lounasseteli, matkakortti ja kulunvalvontajärjestelmä. Kisapassin tiedot luettiin NFC-puhelimilla.

Päiväkotipilotissa testattiin NFC-tekniikan hyödyntämistä lasten läsnäolonseurannassa. Tavoitteena oli saada henkilökunta pois tietokoneen ääreltä ja näin helpottaa sekä tehostaa päiväkodin arkea. Henkilökunta ja lasten vanhemmat osallistuivat tiiviisti palvelun suunnitteluun.

Laaja kansainvälinen verkosto

Smart Urban Spaces oli eurooppalainen yhteishanke, jossa oli mukana yhdeksän kaupunkia Ranskasta, Espanjasta ja Suomesta. Projekti oli käynnissä vuodesta 2009 vuoteen 2012. Mukana oli yli 30 yhteistyökumppania julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Erityistä hankkeessa oli kaupunkien vahva osallistuminen. Suomesta mukana olivat Helsinki ja Oulu, muita eurooppalaisia kaupunkeja taas mm. Caen, Bilbao, Valencia ja Sevilla.  

Tutkimuslaitoksista mukana olivat VTT, LaBRI Bordeaux, Caenin yliopisto, AICIA ja ESI Tecnalia. Yrityspartnereita olivat Suomesta Elisa, While on the Move, Fara, Top Tunniste, Bonwal. Kansainväliset partnerit olivat Thales, NXP Semiconductors, Gemalto, CEV-Group, Intelligeré, Applicam, Moviquity, Telvent, CBT, Palma Tools, Visual Tools ja Avenzis & ITMC.

sushelsinki.wordpress.com/category/SUS

www.smarturbanspaces.org

Lisätietoja
Kehitysjohtaja Pekka Koponen
puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

LiiteKoko
Projektiesite pdf-muodossa576.62 Kt
Walk and feel Helsinki, Smart Urban Spaces, Open Europeans 2011 Helsinki, Nappula