Nappula

Päiväkotien arjessa menee paljon aikaa muuhunkin kuin itse kasvatustyöhön. Tunti- ja läsnäoloseurantaa tehdään edelleen manuaalisesti ja samaa tietoa joudutaan merkitsemään useampaan paikkaan. Nappula-projektilla vastattiin Helsingin kaupungin päivähoidon tarpeisiin. Tähtäimessä oli kiireetön ja turvallinen arki: enemmän aikaa lapsille.

Nappula-projektissa tutkittiin ja testattiin, miten mobiilista lähitunnistusteknologiasta voitaisiin hyötyä parhaiten päiväkotien arjessa. Lähtökohtana kartoitettiin teemoja kuten turvallisuuden ja läsnäoloseurannan parantaminen päiväkodeissa. Pilotoinnissa keskityttiin läsnäoloseurantaan päiväkodeissa.

Teknologian toivottiin helpottavan tuolla hetkellä käsin tehtävää seurantaa ja raportointia. Tällä tavoiteltiin lisää aikaa kasvatustyöhön ja kiireettömään yhdessäoloon. Reaaliaikaisella ja tarkalla läsnäolotiedolla työvuorojen suunnittelu on nopeampaa ja vaivattomampaa.

Lopputulokseen käyttäjien kanssa

Projektiin osallistui Herttoniemen alueelta kaksi päiväkotia joissa palvelua pilotoitiin. Päivähoidon henkilökunta ja vanhemmat olivat tiiviisti mukana kehitystyössä. Yhteistyö käyttäjien kanssa oli tärkeää, sillä tarkoitus ei ollut testata valmista tuotetta. Sen sijaan palvelua haluttiin kehittää yhdessä.

Pilottien kanssa edettiin vaiheittain, pienemmistä käyttäjäryhmistä koko päiväkodit kattaviksi. Näin voitiin myös hyödyntää matkan varrella saatuja kokemuksia.

Projekti tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupungin Sosiaaliviraston kanssa. Forum Virium Helsinki koordinoi projektia ja vastasi sen suunnittelusta sekä etenemisestä. Yhteistyötä tehtiin vastaavanlaista kokeilua tekevän Oulun kaupungin kanssa. Läsnäoloseurannan sovelluksen teknisestä suunnittelusta ja tuotannosta vastasi WhileOnTheMove, joka on myös Smart Urban Spaces -projektin partneriyritys. Käyttöliittymäsuunnitelun pilottiin teki suunnittelutoimisto Nordkapp.

Nappula toteutettiin vuosina 2009 – 2012 osana laajaa, EU-rahoitteista Smart Urban Spaces –hanketta.

sushelsinki.wordpress.com/category/SUS
www.smarturbanspaces.org

Kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki, Susanna Karhapää

Lisätietoja
Kehitysjohtaja Pekka Koponen
puh. +358 40 501 7114 
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

LiiteKoko
Nappula loppuraportti pdf-muodossa856.78 Kt
Projektiesite pdf-muodossa874.9 Kt
Ubiikki Helsinki, Smart Urban Spaces, Nappula