Open Europeans 2011 Helsinki

Open Europeans Helsinki 2011- Race badge from Forum Virium Helsinki on Vimeo.

Kahdeksan olympialuokan purjehduksen Euroopan mestaruuskilpailut ratkaistiin Helsingin vesillä kesällä 2011. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetty kilpailu oli Suomen toistaiseksi suurin purjehdustapahtuma. Tapahtumassa pilotoitiin NFC-tekniikkaa osana toimivaa kisalogistiikkaa.

EM-kilpailu toi Helsinkiin noin 800 eliittitason purjehtijaa. Kilpailijoiden tukikohtina olivat Hernesaari ja Merisatama, molemmat lähellä Helsingin keskustaa. Hernesaaren valtavasta entisestä telakka-alueesta saatiin upeat puitteet purjehtijoille ja heidän yli 500 veneelleen. Kilpailu työllisti myös satoja vapaaehtoistyöntekijöitä ja toi Helsinkiin lukuisia kansainvälisen lehdistön edustajia.

HSL:n matkakortti kisapassina

Helsingissä EM-kilpailun osallistujille, henkilökunnalle ja lehdistölle tarjottiin poikkeuksellisen monipuolinen kisapassi, joka oli yhtä aikaa henkilökortti, ruokaseteli, matkakortti ja kulunvalvontajärjestelmä. Kisan aikana oli käytössä lähes 1700 älykästä kisapassia.

Kisapassin pohjana oli HSL:n matkakortti.  Tätä yhtä ja samaa korttia käytettiin kilpailijan tietojen lukemiseen, kulunvalvontaan sekä päivittäisiin rutiineihin, kuten ruokailuun. Samalla järjestelmällä myös rekisteröitiin kilpailijat maalta merelle ja takaisin maihin. Kaikki seuranta tapahtui reaaliaikaisesti.

Kisapassin tiedot luettiin helposti NFC-yhteensopivalla Nokia C7 –puhelimella. NFC eli lähitunnistusteknologia mahdollistaa tietojen lukemisen kortilta pelkällä puhelimen kosketuksella. Yksittäisiä kortin lukutapahtumia oli kisojen aikana yli 30 000.

Taustalla oli ajatus testata HSL:n matkakortin monikäyttöä - miten kortti taipuu muuhunkin kuin julkisen liikenteen matkalipuksi.

Open Europeans 2011 Helsinki -pilotti oli käynnissä purjehduksen EM-kilpailujen ajan 29.6. - 15.7.2011. Forum Virium Helsinki vastasi pilotin suunnittelusta ja koordinoinnista. Kisalogistiikkasovelluksen toteutti Bonwal Oy yhteistyössä Forum Virium Helsingin, EM-kisaorganisaation ja HSL:n kanssa. Puhelimet pilottiin tarjosi Nokia.

Pilotti oli osa EU-rahoitteista Smart Urban Spaces -hanketta, joka päättyi vuonna 2012.

http://sushelsinki.wordpress.com

www.smarturbanspaces.org

             

Lisätietoja
KehitysjohtajaPekka Koponen
puh. +358 40 501 7114 
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

LiiteKoko
Projektiesite pdf-muodossa1.51 MT
Smart Urban Spaces, Smart City, Open Europeans 2011 Helsinki, Nappula