Lehdistötiedotteet

<< Tiedotearkisto

Näkövammaisten liikkumisen mullistava BlindSquare vei kirkkaimman mitalin Apps4Finland-kilpailun sovellussarjassa04.12.2012 - 16:30

Näkövammaisten liikkumisen mullistava BlindSquare vei kirkkaimman mitalin Apps4Finland-kilpailun sovellussarjassa

Tiedote: Julkaisuvapaa 4.12.2012, klo 16.30

Avointa dataa edistävän Apps4Finland-kilpailun palkinnot jaettiin 4.12.2012 täyteen varatussa palkintojenjakotilaisuudessa Helsingin kaupungin juhlasalissa. Nyt neljättä kertaa järjestetty kilpailu innostaa kansalaisia kehittämään uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja. Kilpailun järjestäjinä toimivat Forum Virium Helsinki ja Suomen Verkkodemokratiaseura.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 120 korkeatasoista kilpailutyötä. Palkintoja jaettiin kilpailussa 20 000 euron arvosta. Sarjoja kilpailussa oli viisi: Sovellus-, Idea-, Datan avaus- Visualisointi-, sekä Dataopassarjat. Lisäksi jaettiin joukko erikoispalkintoja.

Tuomariston puheenjohtaja Tuija Aalto toteaa tyytyväisenä:

”Kovatasoiset kilpailutyöt ovat osoitus avoimen datan panostuksien hyödyistä. Sovelluskehittäjät näyttävät jälleen erinomaista esimerkkiä siitä mitä avoimella datalla saadaan aikaan ja että dataa avaavien
tahojen tekemällä pitkäjänteisellä työllä on merkitystä. Kilpailutöiden joukossa on ainesta kansainväliseen menestykseen.”

“Avoin data on ottanut taas yhden harppauksen eteenpäin, mutta tämä ei riitä.” Aalto odottaa, että esimerkiksi hallinnossa tekeillä oleva älystrategia johtaa merkittäviin uusiin datan avauksiin.

Palkintojenjakotilaisuudessa puhunut asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru toteaa:

"Avoimesta datasta on tulossa osa valtion organisaatioiden perustoimintoja. Olemme tehneet täyskäännöksen ja siirtyneet tietojen panttaajan roolista uuteen lähestymistapaan, missä julkisen sektorin tietoaineistoja tarjotaan aktiivisesti kaikkien käyttöön. Apps4Finland-kilpailu tekee tärkeää uudisraivaajan työtä, joka avaa jokaisen silmät avoimen datan hyödyistä. Palkittavat työt ovat värikäs kirjo mahdollisuuksista, joita avoin data tarjoaa meille nyt ja tulevaisuudessa."

Tämän vuoden kilpailutyöt käsittelivät mm. energiankulutuksen ja ilmanlaadun seurantaa, liikkumista kaupungissa ja luonnossa sekä kunnallisvaaleja. 

BlindSquare mullistaa näkövammaisten liikkumisen

Sovellussarjan voittoon ylsi Ilkka Pirttimaan BlindSquare -mobiililisovellus, joka kertoo puheopastuksella käyttäjää lähellä olevat palvelut sekä kuinka valittuihin palveluihin navigoidaan. Sovellus mullistaa potentiaalisesti miljoonien näkövammaisten elämän ja onkin erinomainen esimerkki innovatiivisesta ja hyödyllisestä avoimen datan käytöstä. BlindSquaren mahdollisuudet menestyä kaupallisesti globaalilla tasolla vaikuttavat lupaavilta. Palvelu on käytössä jo yli 50 maassa.

Sovellussarjassa palkittiin toimivia sovelluksia, jotka hyödyntävät avoimia tietovarantoja.

Sarjassa palkittiin BlindSquaren lisäksi Reitit 2.0- ja Karttapullautin -sovellukset.

Datan hyödyntäminen helpommaksi: ilmanlaatu ja energiakartat avoimena datana

Palkinnot parhaasta datan avaukseen liittyvästä teosta jaettiin tänä vuonna sekä yksityiselle että julkiselle toimijalle. Yksityiseltä puolelta ensimmäiseen palkintoon ylsi Mikko Heikkisen ilmanlaatu rajapintana –toteutus. Tämä datanavaus ruokkii potentiaalisesti uusia ilmanlaatuun liittyviä uusia sovelluksia. Julkiselta puolelta ensimmäisen palkinnon datan avaamisesta sai Espoon kaupunki kattavista aurinko- ja geoenergiakartoistaan.

Ilmanlaadun mukaan vaihtuva kännykän taustaväri

Visualisointisarjan ykkösenä palkittiin ilmanlaadun pohjalta kännykän taustavärin vaihtava sovellus. Mikko Heikkisen toteutus tarjoaa yksinkertaisen, helpon ja tehokkaan tavan seurata ilmanlaatua.

Paikkatieto-ohjeita ei-ammattilaisille

Jukka Rahkosen Latuviitan paikkatieto-ohjeet ylsi ensimmäiseen palkintoon kilpailun dataopas-sarjassa. Latuviitta-sivustolla tarjotaan ohjeita paikkatietojen hyödyntämiseen paikkatiedoista kiinnostuneille ei-ammattilaisille. Ohjeiden tarkoituksena on auttaa uudet paikkatietojen hyödyntäjät ensimmäisten ongelmien ja haasteiden yli.

Suunnistuskarttojen luomissovellus yleisön suosikki  

Yleisö sai äänestää kisassa omia suosikkejaan. Ylivoimaisesti eniten yleisön ääniä (418 kpl) sai Jarkko Ryypön Karttapullautin-sovellus, joka hyödyntää Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoja. Karttapullauttimen avulla käyttäjä voi tehdä yhdellä klikkauksella harjoituskäyttöön sopivia suunnistuskarttoja. Karttapullautin on otettu innostuneesti vastaan suunnistuspiireissä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Karttapullautin voitti myös kilpailun Maps4Finland-erikoispalkinnon. NewBiz4Finland-palkintoon ylsi puolestaan Spatineo Directory-palvelu, joka tarjoaa googlemaisen tavan löytää mitä tahansa paikkatietoa. Stats4Finland-erikoispalkinnon voitti Valttikunnat-peli, jonka avulla tehdään hauskalla tavalla kuntien tunnuslukuja tutuiksi. Ideasarjan ykkösenä palkittiin Kalle Tiihosen idea reaaliaikaisen energiakulutusdatan julkaisemisesta avoimena datana.


Lisätietoja:
Apps4Finland-kilpailun projektipäällikkö Olli Rinne
olli@apps4finland.fi

+358 40 900 5556

www.apps4finland.fi

Facebook: https://www.facebook.com/Apps4Finland
Twitter: http://twitter.com/Apps4Fi


Suomen Verkkodemokratiaseura
Suomen Verkkodemokratiaseura edistää verkossa toimivien demokraattisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa. Seura edistää myös verkkodemokratian tutkimusta ja siihen liittyvien kokeiluiden organisoimista Suomessa. 
www.verkkodemokratia.fi.
 
Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin ja muiden julkisten toimijoiden kanssa. Helsingin kaupungin asukkaat osallistuvat palvelujen kehittämiseen ja testaamiseen. Tavoitteena on synnyttää parempia palveluita ja kasvavaa liiketoimintaa vahvan osaamisen perustalle sekä avata yhteyksiä kansainvälisille markkinoille.

www.forumvirium.fi

 

 

LiiteKoko
apps4finland_2012_voittajatiedote.pdf133.11 Kt

<< Tiedotearkisto

Open Data, apps4finland