Avoin data hyötykäyttöön

Apps4Finland on avoimen datan innovaatiokilpailu, joka on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Kilpailu kannustaa niin julkista sektoria kuin muitakin toimijoita avaamaan tietojaan kansalaisten ja kehittäjien hyödynnettäviksi. Kisaan on voinut osallistua datanavausten lisäksi niin uusin sovelluksin, visualisoinnein kuin ideoidenkin kera.
 
Kiinnostus Apps4Finland-kilpailua kohtaan on lisääntynyt vuosi vuodelta. Kisaan on osallistunut jo yli 700 kilpailutyötä. Eri kisasarjojen voittajat on palkittu vuosittain erisuuruisin rahapalkinnoin.
 
Kilpailussa on ollut mukana esimerkiksi liikenteeseen, kansalais- ten osallistumismahdollisuuksiin ja hallinnon läpinäkyvyyteen liittyviä kilpailutöitä. Töissä on käytetty mm. Helsingin kaupungin, Helsingin seudun liikenteen, Maanmittauslaitoksen, VR:n ja Tilastokeskuksen dataa sekä erilaisia kartta-aineistoja.
 
Uusia innovaatioita
 
Monet kilpailutöistä ovat olleet mobiilisovelluksia. Voitokkaita ovat olleet esimerkiksi Paastot.fi, Eduskunta ExplorerBlindSquare, Stormwind Simulator ja ParkkiNappi (nyk. ParkMan) sekä datanavausten puolella OpenAhjo. Vuonna 2014 kilpailu sai Helsingin kaupungilta Pro Urbe Digitali -palkinnon digitaalisten innovaatioiden edistämisestä.
 
Valmennusta ja uusia alueita
 
Apps4Finland on laajentunut vuosien varrella ja kehittynyt mekanismiksi erilaisten ongelmanratkaisijayhteisöjen kokoamiseen. Kilpailulla haettaan ratkaisuja yhteistyökumppanien ennaltamäärittelemiin haasteisiin. Haastekumppaneille puolestaan tarjotaan räätälöityä datavalmennusta.
 
Lisäksi tuetaan eri paikkakuntia hyödyntämään alueellista dataa sekä järjestämään alueellisia Apps-kilpailuja. Vuonna 2014 omat paikalliskilpailut järjestettiin Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.
 
Forum Virium Helsinki on ollut kilpailun taustajoukoissa alusta saakka. Apps4Finland-kilpailua on tukenut lisäksi vuosittain laaja joukko yhteistyökumppaneita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.
 
 
Avoimen datan helmet
Avoimen datan SM-kilpailu Apps4Finland innostaa kansalaisia, julkisia toimijoita ja yrityksiä kehittämään uusia tapoja hyödyntää avoimia tietovarantoja.
 
Tiedote vuoden 2014 voittajista:
 
 
Tallenne vuoden 2014 päätösgaalasta:

Lisätietoja
puh. +358 50 584 6800
joonas.pekkanen(at)forumvirium.fi

visualisoinnit, sovelluskilpailu, sovellukset, pro urbe digitali, innovaatiokilpailu, avoin data, apps4finland, apps