Forum Virium Helsinki tekee Living Labeista kansainvälisen vientituotteen

Uusien palveluiden ja tuotteiden keksiminen sekä vanhojen kehittäminen aikaisempaa paremmaksi on yrityksille ja julkiselle sektorille välttämättömyys. Living Lab -konsepti muuttaa käyttäjälähtöisyyden juhlapuheiden sanahelinästä todellisuudeksi. Forum Virium Helsinki ja Greater Helsinki Promotion auttavat Helsinki Living Lab –ohjelman avulla kehittämään kotimaisista tulevaisuuden palveluista ja tuotteista menestyviä vientituotteita. Palvelujen kirjo ulottuu uudenlaisista päivittäistavarakaupan palveluista senioriväestön elämää helpottaviin terveys- ja asumispalveluihin saakka.
 

Living Lab -konseptissa käyttäjät parantavat palautteellaan jo olemassa olevia tuotteita ja palveluita tai keksivät kokonaan uusia. Metropolialueen Living Lab -kehitystyötä on tehty viime vuosina Helsingin Arabianrannassa, Espoon Otaniemessä, Kustaankartanossa sekä Vantaan Aviapoliksessa. Testattavina ovat olleet muun muassa verkkolevy- ja sähköpostipalvelut, hyvinvointipalvelut, liikenneinformaatiota välittävät taulut ja päivittäistavarakaupan uudenlaiset digitaaliset ratkaisut. Nyt metropolialueen Living Lab -toiminta on keskitetty erityiseen Helsinki Living Lab -ohjelmaan.

– Toisen vaiheen käynnistyessä Living Labeista rakennetaan kansainvälinen vientituote. Forum Virium Helsingin koordinoiman ohjelman päätarkoitus on verkottaa metropolialueen Living Lab -toimijoita keskenään ja auttaa näitä Living Lab -hankkeiden käynnistämisessä ja toteuttamisessa. Ohjelma myös vie suomalaista Living Lab -osaamista ulkomaille. Tärkeimmät Forum Virium Helsingin Living Lab -hankkeet ovat Ubiikki Helsinki ja Terveellinen kaupunginosa. Ensimmäisiä tuloksia hankkeista on luvassa jo kuluvan vuoden aikana, kertoo Helsinki Living Lab prosessipäällikkö Janne Orava. Jo pitkään Living Labien parissa työskennellyt Orava siirtyy 1.3. lähtien Forum Virium Helsinkiin Movense Oy:stä.

Metropolialueen kaikki Living Lab -toimijat saman pöydän ääreen

Suomalainen Living Lab -osaaminen on niin korkealla tasolla, että siitä on mahdollista rakentaa merkittävä suomalainen vientituote. Pitkä historiamme käyttäjälähtöisen tuotekehityksen parissa antaa suomalaisille tässä asiassa selvän etulyöntiaseman.

– Vuonna 2008 osallistumme Living Lab -konseptillamme ensinnäkin Pariisissa 17.4. järjestettävään ”Paris-Helsinki, Cities as Living Laboratories” -seminaariin. Tapahtumassa esitellään eri näkökulmista, miten kaupungit voivat olla Living Labeja painottuen media- ja ubiikkipalveluihin. Kesäkuun 4. päivä olemme mukana järjestämässä Living Lab –seminaaria Korean Soulissa, kertoo Orava. Living Labien vientiponnisteluissa Forum Virium Helsingin kanssa toimivat yhteistyössä mm. Greater Helsinki Promotion Oy ja Tekes.

Suomessa Living Lab -toiminta keskittyy jatkossa konkreettisten Living Lab -hankkeiden toteuttamiseen. Olennainen ero aikaisempaan Living Lab -toimintaan on se, että nyt kaikki metropolialueen Living Lab -toimijat istuvat saman pöydän ääressä, ja ilmassa on halua aitoon yhteistyöhön. Samalla Living Labien kohderyhmäksi tulevat kaikki kaupunkien asukkaat, yritykset, yhdistykset ja julkiset yhteisöt.

Lisätietoja: www.helsinkilivinglab.fi

Prosessipäällikkö Janne Orava, Helsinki Living Lab
p. 040 820 4842,

janne.orava@forumvirium.fi

Lue myös