Kansalaisen kuumalinja politiikan huipulle

Artikkelikuva: Kansalaisen kuumalinja politiikan huipulle
D-CENT tarjoaa aktiivisille kansalaisille suoran verkkodemokratian työkaluja, joilla tavoittaa sekä kotikaupungin että Euroopan päätöksentekijät.
 
Europarlamenttivaalit ovat takana. Helsinkiläisiä äänestäjiä olisi vaalin alla kiinnostanut, miten parlamentin eri ryhmittymät suhtautuvat esimerkiksi kivihiilivoimaloiden päätövähennyksiin. 
 
Tähän asti äänestäjillä ei ole ollut mahdollisuutta tentata ehdokkaita yli maiden rajojen. Seuraavissa eurovaaleissa vaalitentti käytäneen jo verkossa ja äänensä voi antaa kotikoneella. 
 
D-CENT-kommunikointialusta yhdistelee sosiaalista mediaa ja digitaalisia työkaluja. Facebook-tyyppinen henkilöiden ja organisaatioiden profiilisivusto sisältää Google Drivestä tutun dokumenttien jakamisen ja työstämisen mahdollisuuden. Kalenterin voi jakaa muille käyttäjille. Alustalla voi laatia kyselyitä ja ohjelmoida sovelluksia. 
 
Sen sijaan, että eri järjestöillä, kaupunginosilla, kunnilla, ministeriöillä tai valtioilla olisi omat alustansa, D-CENT verkostoi kaikenlaisen vaikuttamisen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin budjettia voisi suunnitella yhdessä koko kaupungin kanssa.
 
”Aktiivinen kansalainen voi osallistua taloyhtiön asioista aina Euroopan laajuisiin ympäristöliikkeisiin ja luoda lakialoitteita kotikaupungin kunnanvaltuustolle ja Europarlamentille. D-CENT tuo yhteen aktiiviset kansalaiset ja järjestöt eri maista”, maalailee Mia Marttiini Forum Virium Helsingistä.
 
Kehitystyötä eri puolilla Eurooppaa
 
D-CENT-alustaa kehitetään tällä hetkellä yhdeksässä organisaatiossa eri puolilla Eurooppaa. Suomesta hankkeessa on mukana Avoin ministeriö ja Forum Virium Helsinki. Pilottimaissa on jo käytössä suoran verkkodemokratian työkaluja ja sitä kautta ”valmista” käyttäjäkuntaa. 
 
”Olennaista on, että alusta ei ole kaupallinen, vaan se toteutetaan avoimella lähdekoodilla. Halukkaat kehittäjät pääsevät mukaan koodia kehittämään, applikaatioita rakentamaan ja niin edelleen. Palvelu hajautetaan useille palvelimille ympäri Eurooppaa. Käyttäjätietoja ei kerätä mainostajille eikä mihinkään ulkopuolisiin rekistereihin”, valottaa avoimen demokratian asiantuntija Joonas Pekkanen.
 
Tavoitteena on niin helppo alusta, että aktiivisesti osallistuvien ihmisten määrä kasvaa entisestään.  
 
“Yhteisöllinen vaikuttaminen on nykyään mahdollista muidenkin kuin naapureiden ja kyläläisten kanssa. Kaikkeen ei tarvitse osallistua, mutta D-CENT:n kautta omia intressejään voi edistää, ja löytää muita samaa asiaa ajavia”, Mia Marttiini kiteyttää.
 

D-CENT kokoaa kansalaiset ympäri Eurooppaa virtuaalisesti saman
pöydän ääreen vaikuttamaan yhteisiin asioihin.
 
 
Teksti: Heini Jokinen, Tarinatakomo
Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupungin kuvapankki
 
 
Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua

 

Lue myös