Open Finland Challenge kirittää digitaalisesti avointa yhteiskuntaa

Artikkelikuva: Open Finland Challenge kirittää digitaalisesti avointa yhteiskuntaa

Suomen suurin digitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailu uudistuu. Aiemmin Apps4Finlandina tunnetun kisan uusi nimi on nyt Open Finland Challenge. Seitsemättä kertaa järjestettävä kilpailu käynnistyi 1.6. lanseeraustilaisuudessa, joka houkutteli tuvan täyteen kilpailusta kiinnostuneita. Kisa tuottaa avointa yhteiskuntaa edistäviä innovaatioita ja tukee niitä kehittäviä yksilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Kilpailu on käynnissä 8.11.2015 asti ja palkintoja jaetaan yli 20 000 euron edestä.

Kattoteemoina kilpailussa ovat civic tech eli kansalaisteknologia, älykäs kaupunki sekä avoimuus innovaatioiden lähteenä. Käyttövoimana kilpailussa ovat avoin data, avoimet rajapinnat, avoin lähdekoodi sekä avoimet lisenssit, verkostot ja toimintatavat.

Kilpailu koostuu viidestä haastesarjasta, jotka liittyvät mm. kulttuuriin, koulutukseen, hyvinvointiin, liikkumiseen ja julkisiin palveluihin. Kussakin sarjassa on ajankohtaisia haasteita kehittäjien ratkottavaksi. Haasteisiin voi osallistua kilpailutöillä, jotka voivat olla niin uusia palveluita, sovelluksia, visualisointeja, sisältöjä tai palvelukonsepteja.  

Kisa uudistuu – nyt haetaan tarvelähtöisiä kansalaisinnovaatioita

Open Finland Challenge on pohjoismaiden suurin laatuaan oleva kilpailu. Vuosien varrella kilpailun kautta on syntynyt satoja sovelluksia, visualisointeja, konsepteja ja muita kisatöitä – ja samalla Suomen avoimen datan yhteisöstä on kasvanut tuhansien ihmisten asiantuntijaverkosto. Kilpailu lanseerattiin kesäkuun alussa Nordic Opend Data Weekin aikana.

Tänä vuonna kisa uudistuu ja laajenee avoimesta datasta kohti ns. kansalaisteknologiaa (civic technology). ”Visiona on tehdä Suomesta Euroopan johtava digitaalisesti avoin yhteiskunta”, kertoi kisaa tänä vuonna koordinoiva Open Knowledge Finland ry:n toiminnanjohtaja Teemu Ropponen lanseeraustilaisuuden avatessaan.

Kansalaisteknologialla tarkoitetaan innovaatioita tai teknologioita, jotka tukevat osallistumista, yhteistyötä ja vuorovaikutusta yhteisten asioiden hyväksi, parantavat julkista infrastruktuuria tai tehostavat paikallis- ja kansallishallintoa. Kansalaisteknologian sovellukset tyypillisesti hyödyntävät esimerkiksi avoimia tietovarantoja ja avointa lähdekoodia.

“Kilpailutöitä haetaan tänä vuonna erityisesti kumppaneiden asettamiin haasteisiin liittyen, mutta ei niihin rajoittuen. Antamalla suuntaa kehittäjille on todennäköisempää, että ratkaisuilla voisi olla myös hyödyntäjä, mahdollinen asiakas tai jatkorahoittaja valmiina. Emme silti rajoita töiden luonnetta”, kilpailua koordinoiva Ropponen totesi.

“Joka vuosi olemme saaneet uusia ja uudenlaisia kumppaneita mukaan, eivätkä haastekumppanit ole vain julkishallinnon organisaatioita. Tänä vuonna uusia kumppaneita on erityisesti Media, Arts and Culture -sarjassa. Uusien kumppanien etsintä jatkuu parhaillaan!”

Lisää uutta liiketoimintaa ja kestävää muutosta

Viime vuoden voittaja, yli 150 työn joukosta, oli ympäristöpäästöjä visualisoiva www.päästöt.fi.  Muutaman vuoden takainen voittaja, näkövammaisille suunnattu sovellus BlindSquare on puolestaan saanut maailmalla yli 10 palkintoa ja on nyt käytössä yli 130 maassa.

“Viime vuosina avoimelle datalle, civic tech- ja smart city -teemoille on ladattu suuria odotuksia tuottaa uutta liiketoimintaa tai muuttaa julkisia palveluita. Open Finland Challenge -innovaatiokilpailun tavoitteena onkin edesauttaa läpimurtoja tällä saralla“, Teemu Ropponen kertoi.

“Pelkän kilpailun lisäksi tavoitteenamme on, että mukaan tulevilla haastekumppaneilla olisi halua ja kyvykkyyttä edistää vuoden 2015 parhaimpia kilpailutöitä haluamallaan tavalla – esim. pienhankinnoilla, piloteilla, tai rekrytoinneilla, ja näin pysyvästi edistää muutosta”, hän jatkoi.

Tutustu kilpailun haastesarjoihin

Kilpailu koostuu vähintään viidestä haastesarjasta. Kussakin sarjassa on yksi tai useampi kumppanin antama haaste, kysymys tai tehtävänanto. Haastesarjoja ovat:
 

  • Mobility and Tourism Challenge
  • Food and Wellness Challenge
  • Education and Science Challenge
  • Media, Arts and Culture Challenge
  • Finance Challenge

Kilpailutöissä voi hyödyntää avointa dataa ja avoimia rajapintoja, ne voivat olla avoimella lähdekoodilla tai lisenssillä julkaistuja, tai ne voivat liittyä muuten vahvasti avoimuuteen. Kilpailijat voivat olla yksityisiä henkilöitä, tiimejä, yrityksiä tai yhteisöjä – Suomesta tai ulkomailta.

Open Finland Challenge -kilpailun osana järjestetään lisäksi ainakin neljä alueellista osakilpailua: Lounais-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Helsinki. Aluekilpailut käynnistyvät kesäkuussa ja päättyvät lokakuussa. Alueosakilpailujen osallistujat osallistuvat myös kansalliseen kilpailuun.

Kilpailun yhteistyökumppanit

Open Finland Challengen vastuullinen pääjärjestäjä on Open Knowledge Finland ry, pääyhteistyökumppaninaan Forum Virium Helsinki.

Vuonna 2015 haastekumppaneita ovat mm. YLE, Teosto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Reaktor, Suomi24 (Aller Media), Valtiovarainministeriö, Helsingin kaupunki,  Avoimen Tieteen ja Tutkimuksen ohjelma (OKM), Helsingin Seudun Liikenne (HSL), Liikennevirasto, Trafi sekä Evira.

Kisaa tukevia mahdollistajakumppaneita ovat mm. Kansallisgalleria, Sitra ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry. Uusia yhteistyökumppaneita otetaan vielä mukaan kesän ja syksyn aikana.

Onnistunut ja innostava lanseeraustilaisuus päättyi kutsuvierasväen yhteiseen illanviettoon, jossa keskustelu jatkui virkeänä. Odotukset vuoden 2015 kisaa kohtaan ovat korkealla!
 

Aikataulu:

1.6.2015                            – Kilpailu käynnistyy

29.5. – 7.6.2015                – Pohjoismaiden avoimen datan viikko

kesä-elokuu                      – kehittäjätapahtumia ja avoimen datan tapahtumia

syys-lokakuu                     – Open Finland Roadshow: noin 15 tapahtumaa ympäri Suomen
                                            (mm. Mindtrek, Kuntamarkkinat, Tieto näkyväksi, yms.)

marraskuun alku              – kilpailutöiden jättö

7.-8.11.2015                     – 48 tunnin viimeistelyhackathon

9.11.2015                         –  Kilpailun loppugaala
 

Lisätietoja:
Teemu Ropponen
Toiminnanjohtaja
Open Knowledge Finland ry
040 525 5153
teemu.ropponen@okf.fi
@troppone, @okffi, @openfinland

Open Finland Challenge verkossa:
www.openfinlandchallenge.fi
Twitter: @OpenFinland, #OpenFinland
Facebook: https://www.facebook.com/openfinlandchallenge

Lue myös