Yhteistyötä edistämässä Shanghaissa

Shanghain maailmannäyttelyssä järjestettiin 13.-14. lokakuuta Helsingin metropolialueen innovaatiopäivät. Suomen Kirnu-paviljongissa esiteltiin innovatiivisia hyvinvointi- ja terveyspalveluita, digitaalisia palveluita sekä RFID-teknologian sovelluksia. Samalla syvennettiin yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä kahden yhteistyösopimuksella. Forum Virium Helsingillä oli tilaisuudessa oma seminaarinsa, jonka teemana oli älykkäät kaupunkipalvelut.

Innovaatiopäivillä oli osallistujia yli odotusten. Ensimmäisen päivän osallistujamäärä oli 160, toisen päivän 230. Puhujina oli sekä suomalaisia että kiinalaisia asiantuntijoita. Seminaarin avasivat China Development Bankin valtuutettu Wang Guijun ja Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki. Toisen päivän alustuksen piti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

“Kiinasta on tullut yksi Suomen tärkeimmistä yhteistyökumppaneista tutkimus- ja tuotekehityksessä. Allekirjoitimme jo vuonna 1986 tiede- ja teknologiayhteistyösopimuksen, nykyisin erilaisia yhteistyöprojekteja on käynnissä jo noin sata”, Väyrynen totesi puheessaan.

Katse kohti käyttäjälähtöisyyttä ja älykkäitä kaupunkipalveluita

Forum Virium Helsingin osalta päivät onnistuivat erittäin hyvin. Smart City Services -teemalla järjestettyyn osioon osallistui noin 50 henkeä. Kaiken kaikkiaan tilaisuudessa luotiin hyviä yritys- ja tutkimuskontakteja.

Pääpuhuja seminaarissa oli European Network of Living Labs (ENoLL) -verkoston puheenjohtaja Álvaro de Oliveira. Yli 200 toimijaa kattava ENoLL-verkosto on tätä nykyä laajentunut maailmanlaajuiseksi. Verkoston ytimessä on käyttäjälähtöisyys – käyttäjien osallistaminen ideoiden, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä testaamiseen. Oliveira kertoi ENoLL-verkoston toiminnasta Brasiliassa Amazonin alueella, mikä herätti paljon kiinnostusta kiinalaisten osallistujien kesken.

Toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen ja kehitysjohtaja Pekka Koponen avasivat älykkäiden kaupunkipalveluiden tekemistä Forum Virium Helsingissä. Eskelinen puhui muun muassa tietolähteiden avaamisesta, sillä datan tarjoaminen sovelluskehittäjien käyttöön mahdollistaa omalta osaltaan entistä älykkäämpiä kaupunkipalveluita. Eskelinen näkisi mielellään suomalaista ja kiinalaista yhteistyötä älykkään kaupungin piloteissa. Ja minkälaisia living labeja Kiinaan voitaisiinkaan perustaa!

Pekka Koponen muistutti, että Helsingissä älykkäät kaupunkipalvelut eivät ole kiinni teknologiasta – sen sijaan haasteena on löytää yhteinen sävel monen eri toimijan kesken. Koponen kertoi eurooppalaisesta Smart Urban Spaces -hankkeesta ja sen konkreettisista piloteista. Hankkeessa tuotetaan uudenlaisia kaupunkipalveluita, jotka toimivat maiden rajojen yli. Palvelut toimivat kännyköillä ja kaupunkiympäristöön sulautettuina ratkaisuina. Käytännön pilotteina hankkeessa kehitetään mm. digitaalista turistikorttia ja ”kaupungin kanta-asiakaskorttia” Helsingin matkakortin pohjalta.

Kaupunkipalveluissa on myös bisnestä

Proactum on Helsingin metroissa ja raitiovaunuissa näkyvien digitaalisten info- ja mainostaulujen järjestelmätoimittaja. Toimitusjohtaja Timo Danilotschkin kertoi näyttöjen ohjausjärjestelmästä, jolle etsitään parhaillaan uusia markkinoita Kiinasta. Yksi teknologian eduista on se, että se osaa käsitellä paikkatietoa. Niinpä sisältöjä voidaan näyttää vaikka vain tietyn paikan kohdalla. Sisältöjä voidaan myös kohdistaa hyvinkin monipuolisesti – rajata yhteen näyttöön tai johonkin tiettyyn joukkoon näyttöjä.

Kiinalaisen VELO Information Technologyn tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Zhenyu Ying kertoi yrityksen bisneksestä Kiinassa. VELOlla on Kiinassa reilut 4 miljoonaa käyttäjää ja yli 2000 automaattia, joilla jaellaan esimerkiksi alennuskuponkeja ja tuotenäytteitä. Automaatteja käytetään kännyköillä tai tageilla, jotka saa kiinnitettyä puhelimiin. Lisäksi VELO tekee yhteistyötä Suomen kanssa m.hubi.fi-tutkimushankkeessa, jota johtaa VTT. VELO on antanut tutkijoiden käyttöön keräämäänsä käyttäjädataa, tarkoituksena on kehittää suositusalgoritmeja ja käyttäjäprofilointia. Tutkimus on mielenkiintoinen, sillä siinä päästään käsiksi aitoon kaupalliseen tietoon ja suuriin käyttäjämääriin.

Virallisiakin yhteistyösopimuksia solmittiin

Innovaatiopäivillä allekirjoitettiin kaksi Suomen ja Kiinan välistä yhteistyösopimusta. Näistä ensimmäinen solmittiin Metropolia-ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston ja kiinalaisen NERC-DTV-tutkimuskeskuksen välillä. Toimijat alkavat kehittää uutta sähköistä tiedonjakelualustaa ja -palvelua Kiinaan, erityisesti maaseudulla asuvien ihmisten käyttöön. Kyseessä on kevyt pahvinen lukulaite, joka kuluttaa hyvin vähän virtaa ja toimii myös ilman sähköä. Se on kustannustehokas tapa jakaa uutisia, viranomaistiedotteita, opetusmateriaalia ja muuta sisältöä maantieteellisesti haastavissa olosuhteissa.

Toinen sopimus liittyi hyvinvointiosaamisen jakamiseen Suomen ja Kiinan välillä. Erityisesti sopimus koskee vanhustenhuoltoa sekä siihen liittyvien uusien ratkaisujen tutkimusta, kehitystyötä ja kaupallistamista. Sopimuksen allekirjoittivat Suomesta Aalto-yliopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Active Life Village. Kiinasta sopimuksen solmivat Changing Health District, National Engineering Research Center for Broadband Networks & Applications (BNC) ja Shanghai Huashan Information Technology.

Digitaalinen vieraskirjassa yli 100 000 viestiä

Seminaarivieraat jättivät ahkerasti terveisiä digitaaliseen vieraskirjaan, joka keräsi Kirnun kävijöiden viestejä koko maailmannäyttelyn ajan. Vieraskirja oli erittäin suosittu, kaiken kaikkiaan siihen jätettiin Shanghaista 100 815 viestiä. Terveiset näkyvät verkossa Invitation to Helsinki -sivustolla.

Kiitokseksi vieraskirjan täyttäjät saivat sähköpostiinsa viestin, jossa on linkki videoon You Looked Great in Helsinki. Siinä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivottaa kävijän kunniavieraana tervetulleeksi Helsinkiin (katso video). Digitaalisen vieraskirjan ovat toteuttaneet yhteistyössä Forum Virium Helsinki, Greater Helsinki Promotion ja Finpro.

Innovaatiopäivien jälkeen samalla viikolla palkittiin Kirnussa viides miljoonas kävijä. Palkinnon – lennon Helsinkiin – sai shanghailainen Zhou Bin. Kaiken kaikkiaan Kirnussa vieraili 5,7 miljoonaa ihmistä koko maailmannäyttelyn aikana. Heidän joukossaan oli myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria, joka kävi Kirnussa Forum Virium Helsingin seminaarin aikana.

Helsingin metropolialueen innovaatiopäivien järjestäjinä olivat Forum Virium Helsinki, Active Life Village, RFID Lab Suomi, Metropolia ammattikorkeakoulu, Culminatum Innovation ja Greater Helsinki Promotion.

>> Innovaatiopäivien ohjelma ja esitykset

Lue lisää:

Teksti: Kaisa Eskola

Lue myös